Ringvorlesung 'Lernen - kognitionswissenschaftliche Perspektiven': The Learning of Aggression through Violence in the Media

Der Forschungsschwerpunkt Kognitionswissenschaften veranstaltet im Sommersemester 2017 eine Ringvorlesung mit dem Titel "Lernen - kognitionswissenschaftliche Perspektiven". Die Vorlesung wird im Rahmen von Studium Plus angeboten und steht allen Studierenden und Interessierten offen. Das Thema wird von fünfzehn verschiedenen Vortragenden aus so unterschiedlichen Disziplinen wie der Germanistik, der Linguistik, der Mathematik, der Psychologie und den Sport- und Bewegungswissenschaften beleuchtet.

Heutiges Thema:
The Learning of Aggression through Violence in the Media

Few issues have generated more controversy than the question of whether exposure to violence in the media makes viewers more aggressive. Conceptualizing media violence as a source of by which aggressive behavior may be learned, the talk will discuss evidence regarding the following questions:

(1) Is there a causal link between media violence exposure and aggressive cognitions, affect, and behavior?
(2) What processes may explain the pathway from media violence as an input variable to aggression as an outcome?
(3) Can the impact of media violence use on aggression be reduced through a class-based intervention?

I will present findings from experimental and longitudinal research conducted in our lab that has examined the impact of violent media use on aggression and demonstrated the efficacy of the intervention to reduce exposure to violent media as well as aggressive behavior. The findings have implications for understanding the development of aggression in adolescence and for designing effective interventions tailored to this age group to reduce violent media use and break its link with aggression.

Gehalten von

Prof. Barbara Krahé

Ringvorlesung

Forschungsschwerpunkt Kognitionswissenschaften