8th SFB Colloquium

In the 8th SFB Collowuium, Prof. Ray Jackendoff will talk about "Extending the Parallel Architecture".

The Parallel Architecture (Jackendoff 1997, 2002; Culicover and Jackendoff 2005) factors knowledge of language into the three domains of phonological, syntactic, and semantic/conceptual structure, linked together by non-homomorphic interfaces.

A fundamental aspect of the theory is to reject the traditional sharp divide between “lexicon” and “rules of grammar”: much like HPSG and Construction Grammar, the PA replaces traditional generative rules with declarative templates or schemas. Schemas are encoded as lexical items, in the same format as words, namely as pieces of linguistic structure. They differ from words only in that they contain variables. The Parallel Architecture was developed primarily on the basis of the relation between syntax and semantics.

Gehalten von

Prof. Ray Jackendoff