Schliessen

Ringvorlesung 'Lernen - kognitionswissenschaftliche Perspektiven': Learning Machines

Der Forschungsschwerpunkt Kognitionswissenschaften veranstaltet im Sommersemester 2017 eine Ringvorlesung mit dem Titel "Lernen - kognitionswissenschaftliche Perspektiven". Die Vorlesung wird im Rahmen von Studium Plus angeboten und steht allen Studierenden und Interessierten offen. Das Thema wird von fünfzehn verschiedenen Vortragenden aus so unterschiedlichen Disziplinen wie der Germanistik, der Linguistik, der Mathematik, der Psychologie und den Sport- und Bewegungswissenschaften beleuchtet.

Heutiges Thema:
Learning Machines

Intelligent systems have already become part of our everyday lives. They predict what we would like to type, shield us from unwanted spam emails, recognize persons in photographs and understand spoken commands. Remarkably, none of these examples needs to be explicitly programmed to do its job. Because under their hoods, so-called machine learning algorithms are operating – i.e., increasingly sophisticated programs that can learn from experience and get better and better the more data they are fed. Some of these programs have been inspired by how the human brain works and already outperform their human counterpart in several tasks. They are the main factor that drives the current progress in developing an artificial intelligence. In this talk, I will highlight important milestones in the history of machine learning, explain the ideas behind the recent breakthroughs in the field, and argue how this technology has the potential to significantly transform society in the 21st century.

Gehalten von

Dr. Sebastian Stober

Ringvorlesung

Forschungsschwerpunkt Kognitionswissenschaften