Prof. Dr. Dagmar Barth-Weingarten

Building 19, Room 1.13
14469 Potsdam, Germany

Thu, 10:30-11:30 a.m.

Please note that there will be
no contact hours on 24 October.

Academic Background

since 2013Head of Chair "Englische Sprache der Gegenwart" [Present-Day English Language and Linguistics], Department of English and American Studies, University of Potsdam, Germany
2013Habilitation ("Cesuring in talk-in-interaction: a parametric approach to intonation units and their role in turn-taking, backchanneling, language variation and language change" Freiburg University)                                                                                                 ... appeared as "Intonation units revisited - cesuras in talk-in-interaction" with John Benjamins (2016)
2010-2013 Associate scientific member of the Hermann Paul School of Linguistics Basel-Freiburg (i.Br.)
2008-2010Researcher in German Linguistics, Institut für Deutsche Sprache, Mannheim, Germany
2006-2008Researcher and lecturer in English Linguistics, University of Potsdam, Germany
2003-2006Researcher and lecturer in English Linguistics, University of Halle-Wittenberg, Germany (Grant of the European social fund and the State Saxony-Anhalt)
2001Doctoral dissertation ("Concession in spoken English"), University of Konstanz, Germany
2000-2002Researcher in German Linguistics, University of Halle-Wittenberg, Germany
1997-1999Doctoral Student in English Linguistics, University of Konstanz, Germany
1996-1997Lecturer in English Linguistics, University of Paderborn
1995-1996Research in Multilingualism (Grant of the German Academic Exchange Service (DAAD)), Katholieke Universiteit Brüssel, Belgium
1995Master thesis ("Stylistic features in native and non-native speaker essays of English") University of Leipzig
1989-1995 Studies of English and German linguistics and literature, general linguistics and computer science at the Universities of Leipzig, Innsbruck (A) and Cork (IRL)

Areas of Research

• Phonetics/Prosody
  • Syntax
  • Usage-based grammar
  • Construction grammar
  • Interactional Linguistics
  • Grammaticalization and Language Change in Present Day English

Teaching (selected)

• System and use of Present-Day English
  • Interactional Linguistics
  • Synchronic variation of Present-Day English
  • Conversation Analysis
  • Phonetics/Phonology

Publications

. . . current list of publications

. . . soundfiles-samples.