Foto: Carnegie Science - Geophysical Laboratory
Sergey Lobanov

Sergey Lobanov received official confirmation from the Helmholtz Association in early October that he has won the competition for the Helmholtz Young Investigator Group Leaders award. This means that he will receive 1.8 million Euro for 2018-2023 to establish a new group at GFZ (Potsdam, Germany). His group will be part of a larger group of Dr. Monika Koch-Müller and will collaborate closely with other scientists at GFZ, throughout the Helmholtz Association, as well as with Prof. Max Wilke at the University of Potsdam. Lobanov's group will focus on characterizing key unknown properties of the deep Earth as well as exploring their geophysical significance.

Sergey will start his six-year tenure-track appointment in the summer of 2018. For the same period, he will also be involved in teaching at the University of Potsdam, where he will also seek talent for his group.

Sergey says, "As I see it, my collaboration with the Geophysical Laboratory will also be of critical importance. I hope to keep and strengthen the scientific bonds that I have developed at Carnegie, which will be beneficial for all parties involved. I will always keep the Geophysical Lab close to my heart and hope to remain a good friend of the lab as well. Many thanks for your continuing support."

(Source: Carnegie Science - Geophysical Lab)

Foto: Carnegie Science - Geophysical Laboratory
Sergey Lobanov

„Mit Lego kannst du mehr“

Das Praktikum von Martin Trauth ist vollgestopft mit Hightech: Infrarot-und Ultraschall-Sensoren, Gyroskopen, Magnetometern, Multispektralkameras – und Lego-Steinen.

Naturschutz aus dem All

Die Erde wird beobachtet, vermessen, fotografiert. Satelliten umkreisen den Planeten in mehreren Hundert bis Tausend Kilometern Höhe und erheben permanent Daten über die Beschaffenheit der Erde.

DNA fischen – Wie ein Bohrkern die Geschichte eines ganzen Ökosystems offenbart

Molekularbiologe Michael Hofreiter „jagt“ Tieren nach, die es schon lange nicht mehr gibt.

Potsdamer Sommerakademie beleuchtet Zukunft von Städten

In einer sich ständig verändernden Welt stehen die Menschheit und ihre Lebensräume vor großen Herausforderungen.

Im Fokus:
Erd- und Umweltwissenschaften als Schwerpunktthema der aktuellen Ausgabe von Portal Wissen

In der aktuellen Ausgabe – Erde – stellen wir Ihnen einige der Forschungsprojekte vor, aber auch die Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, die sie vorantreiben.

Archiv der Menschwerdung

Geoforscher lesen die Evolution des Menschen aus Bohrkernen

Unterwegs in den Anden

Doktoranden auf Exkursion in Westargentinien